Як поліпшити пам`ять. Прості правила
Поліпшити пам`ять можна за допомогою уяви. Припустимо, вам потрібно запам`ятати будь-яке зображення. Прорисуйте його в розумі, подумайте, що нагадує вам ця картинка, охарактеризуйте зображення будь-якими словами. Необхідно запам`ятати розповідь? Уявіть, що дія відбувається перед вашими очима, що ви є безпосереднім учасником ситуації.
Також запам`ятати предмет або об`єкт можна за допомогою асоціації. Наприклад, ви познайомилися з людиною. Він назвав вам своє ім`я. Ви відразу згадуйте, чи є у вас серед знайомих таке ім`я. Подумки повторіть: «Його звуть так само, як мого ...». Асоціація - це дуже хороший спосіб для тренування пам`яті. Навіть діти використовують цей метод, наприклад, запам`ятовуючи кольору за допомогою такої фрази, як «Кожен мисливець бажає знати, де сидить фазан».
Хочете запам`ятати щось важливе? Частіше повторюйте отриману інформацію, прокручивайте відомості в голові. Якщо вам необхідно запам`ятати великий обсяг інформації, наприклад, при підготовці до іспиту, обов`язково напишіть короткий конспект, перекажіть його вголос, складіть план. При цьому методі у вас буде працювати і зорова, і моторна, і слухова пам`ять.
Поліпшити пам`ять можна за допомогою логічних задач, кросвордів. Вивчайте віршики, пісні. Почніть з самого малого, наприклад, заучувати по 2 чотиривірші в день, поступово збільшуючи цю кількість.
Якість пам`яті залежить і від харчування. Припустимо, якщо ви будете споживати мало глюкози, мозок, у результаті нестачі енергії, буде погано працювати. Вживайте хліб з цільного зерна, чорний шоколад, молочні продукти, ягоди, горіхи, какао. Частіше гуляйте на свіжому повітрі, займайте спортом, навчитеся контролювати свої емоції, розслаблятися.